Doorgaan naar hoofdcontent

Nog even het Nationaal Militair Museum...

Vandaag nog even een bericht over het Nationaal Militair Museum. Gewoon omdat er nog zoveel over te vertellen valt. Want er is echt veel te beleven. Wat te denken van de expositie over de geschiedenis van onze krijgsmacht, waar bovenstaande foto slechts een heel klein stukje van laat zien. Meer verklap ik niet van dat deel van het museum, daarvoor moet je er zelf naartoe gaan. Wel neem ik je mee naar de simulatoren. Want iedereen kan op een tablet of spelcomputer een tankgevecht naspelen of een vlucht maken in een straaljager. Maar wie heeft er thuis en pantserwagen of straaljager cockpit als behuizing voor de spelcomputer?! In het museum is dat er dus wél!

En zo zijn er dus verschillende manieren om spelenderwijs de verschillende kanten van het leven van een militair te beleven. Zelfs voor de allerkleinsten onder de bezoekers, in hun eigen speelbal vol kussens in de vorm van een tank of ander legermaterieel.

Maar niet alleen de simulatoren vragen om actie. Ook in de diverse statische collecties zijn er voldoende mogelijkheden voor interactie. En wordt op een aantrekkelijke manier gebruik gemaakt van licht, computerschermen en een combinatie daarvan. Dit maakt dat je regelmatig stil blijft staan om je te verbazen. En zo kan nog meer getoond worden dan wanneer er alleen maar spullen opgesteld zouden staan. Dat maakt wel dat je een hele dag moet uittrekken voor een bezoek aan dit museum, want het is zo groot en door de interactieve onderdelen lijkt het nóg groter.

Er valt nog veel meer te vertellen. Zoals het uitzicht vanuit de uitkijktoren bovenin het gebouw. Of wat de museumwinkel zoal te bieden heeft. Maar ik wil afsluiten met het gebouw zelf. Want dat is op zich al een bezoek waard, zo mooi is het vormgegeven: praktisch en prachtig tegelijk!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Ontdekhoek

Hogeschool Windesheim in Zwolle heeft al vele jaren een "Ontdekhoek". Hier maken kinderen kennis met techniek, door te ontdekken. Diverse van mijn collega's en buren hebben er in hun jeugd zelf kinderfeestjes gevierd. En nu hebben onze kinderen de juiste leeftijd. Onlangs vierde de juf van onze jongste met haar klas haar verjaardag in de Ontdekhoek. En kwamen er weer erg leuke spulletjes in huis. Er is in de Ontdekhoek zoveel te doen dat de kinderen moeten kiezen, omdat je in één dag niet alle techniek belevenissen kunt voltooien. Daarom hoor ik ze ook niet mopperen als ze er nog een keer naartoe gaan: er is veel te doen en wát er te doen is vinden de kinderen erg leuk. Zelf zeepjes of naamplaatjes maken, je eigen scheepje bouwen en laten varen, van karton en ijzerdraad een heuse grijper in elkaar zetten... En dan noem ik slechts een paar van de techniek activiteiten waar de kinderen thuis enthousiast over vertellen. Zelf ben ik er nog niet geweest, dus een uitgebreide

Schapenlamp

Bij het Kerstfeest komt nog wel eens een stal of een kudde schapen om de hoek kijken. Daarom hebben we onlangs met de Kinderclub lampen gemaakt die op een schaap leken. Ik heb eerst in Inkscape de schapenkoppen getekend, door een bestaand plaatje na te tekenen, de lijnen vloeiender te maken en vervolgens te zorgen voor twee schapenkoppen op één A4. De schapenkoppen heb ik geprint op stevig papier met een licht tintje. Om tijd te besparen hebben we thuis alle schapenkoppen uitgeknipt. Vervolgens heb ik met de Cuttlebug (electronische stans) van tante in witte A4 vellen gaten gemaakt in de vorm van sterretjes - het gaat tenslotte om een Kerst-schaap. Op de clubavond hebben de kinderen het witte vel omgebogen tot een cilindervorm en die met nietjes vastgezet. Daarop is de schapenkop geplakt of geniet, waarna de schapen zijn versierd. Tot slot zijn er koordjes aan de lamp vastgemaakt, waaraan ín de lamp zelf een LED-lichtje is bevestigd. En zo ontstond er een kudde van deze schapenlam

De zon

Onze jongste houdt erg van schilderen, sowieso is ze graag creatief bezig. Vanavond heeft ze twee schilderijen gemaakt. In dit bericht aandacht voor de zon. Op het schilderij zie je de zon centraal staan. Daarnaast zie je de aarde en om deze beide heen verschillende sterren. Wat me opvalt zijn de verhoudingen tussen de verschillende onderdelen uit het hemelgewelf. En de detaillering van de aarde, daar wordt ik als geograaf natuurlijk erg blij van. U begrijpt: ik ben blij dat creativiteit in ons gezin voldoende in de genen zit!