Zoals vele anderen houd ik van een lekker lapje vlees. En het allerlekkerst is het om gezellig met familie of vrienden in de buitenlucht te genieten van gebraden vlees.
Sinds mijn afscheid van het Rotterdamse Havenbedrijf ben ik de trotse eigenaar van een echte Weber kolenbarbecue. Tot groeiend verdriet van mijn vrouw heb ik daar vele lappen vlees op gebaden. Ze was niet verdrietig omdat zij geen vlees lust, maar zij poogde lange tijd om mij over te halen te kiezen voor het gemak van gas. Maar ik zou me daar gek zijn: bij barbecue hoort de geur van smeulend vuur, nietwaar?!
Toen zocht ze afgelopen voorjaar een verjaardagscadeau. En kreeg ik de vraag voorgeschoteld of ik wellicht zou willen nadenken over een skottelbraai, bijvoorbeeld te gebruiken tijdens vakanties met de caravan. Daar heb ik even over nagedacht en uit praktische overwegingen ging ik akkoord. De Weber is te groot om mee te nemen en die kleine, lichtgewicht kolenbarbecues zijn vaak van slechte kwaliteit. Dan is zo'n braadschotel toch wel handiger, moet ik eerlijk toegeven. En daarmee kan ik dan ook roerbakken, een kookwijze waar ik ook erg van kan genieten.
Op mijn verjaardag kreeg ik geen simpel schoteltje, maar een echte skottelbraai van CADAC. Met een mooi boekje erbij van deze Zuid-Afrikaanse firma, waarin het echte braai-gevoel werd opgewekt. En duidelijk gemaakt dat dit gevoel uiteraard het best beleefd wordt met een product van CADAC. Nu ben ik wel gevoelig voor een goed verhaal bij een product, maar uiteindelijk staat of valt het product met het gebruik.
Over het gebruik van mijn skottelbraai zal ik eerlijk zijn: deze skottelbraai is een geweldig ding! Dat 'ie niet op kooltjes werkt laat ik los, want de grillplaat werkt uitmuntend en met de bijbehorende paellapan kan ik prima roerbakken of vlees braden (zelfs met een sjuutje). En dat allemaal op een apparaat dat in een handomdraai in elkaar is gezet, lichtgewicht is en gemakkelijk schoon te maken. Vooral dat schoonmaken werkt bij mijn Weber wel anders...
Zo zaten we laatst met ons negenen rond een tafel met speklapjes, frikadellen, moten zalm (ik heb een fervente visliefhebber in de familie) en lappen varkensvlees. Kreeg ik na een tijdje de vraag of de vleesbereiding wat rustiger kon... Ze konden niet zo snel eten als de CADAC het gaar maakte. Nou, dat had ik met mijn Weber nog nooit meegemaakt in een wat groter gezelschap.
Ben ik nu om? Blijf ik op gas barbecuen? De tijd zal het leren. Feit is dat ik de laatste tijd regelmatig heb genoten van een heerlijk stukje vlees!
Reacties
Een reactie posten