Doorgaan naar hoofdcontent

Afrikanen gaan bloeien!

Ieder jaar versieren wij onze tuin met prachtige afrikaantjes: leuke plantjes met fris gele of gemêleerd oranje bloemen. Dit jaar kweken we vooral veel gele afrikaantjes. Dat zal mooi staan bij de andere gele accenten in de achteruin. En vandaag heeft de eerste plant een prachtige bloem!


Het leuke van afrikaantjes is niet alleen de vrolijke de kleur, maar ook dat ze volop blijven bloeien als ze eenmaal begonnen zijn. Soms tot in oktober toe! En wat deze plantjes nóg leuker maakt: ze zijn zo ontzettend simpel te kweken!

De bloem op de foto hierboven ontstond vorig jaar. We hadden een geel bloeiend afrikaantje. Nadat er een heleboel bloemen aan hadden gebloeid, plukten we de uigebloeide kopjes eraf. Die legden we in een eierdoos te drogen op zolder, in de kast van de cv-ketel. Waarom in en eierdoos? Die kun je kker donker afsluiten, maar neemt ondertussen wel vocht op. Zo voorkom je dat de dode kopjes gaan schimmelen. Dat gebeurt als je de uitgebloeide bloemetjes in bijvoorbeeld een plastic zakje weglegd. Begin april haalden we de eierdoos van zolder.


We vulden twee bloempotten met potgrond en vermaalden boven de aarde een paar van die droge, dode kopjes. Zo vallen de zaadjes op de aarde, waarna we er nog een dikke centimeter potgrond over uitgestrooid hebben. Vervolgens de aarde een beetje vochtig houden, terwijl de pot op de vensterbank (binnen, achter het glas) geniet van het zonnetje. Na ongeveer een week komen de eerste kleine plantjes op. Als ze zo rond de vier centimeter zijn is het tijd om ze te verpotten. Dan houden ze ruimte om te groeien.

Toen de plantjes nog wat groter waren kregen ze een eigen plekje in één van de potten in de achtertuin. Van die vrolijk gekleurde potten, aangeschaft met korting bij de Albert Heijn met de spaarzegels van tante. De pot hoeft niet helemaal vol, want afrikaantjes groeien behoorlijk in de breedte.


In de pot op de foto staan nu vier plantjes, maar drie was ook goed geweest. Nu zullen ze elkaar op termijn wat in de weg gaan zitten. Om de tuin nog mooier te maken heb ik een randje tegels weggehaald. En zo staat er nu een prachtig rijtje afrikaantjes 
langs de gevel. Daar kunnen we van genieten als we buiten eten, spelen of gewoon lekker met een wijntje (en een sigaartje!) genieten van een lange, zwoele zomeravond. Laat maar komen!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Schapenlamp

Bij het Kerstfeest komt nog wel eens een stal of een kudde schapen om de hoek kijken. Daarom hebben we onlangs met de Kinderclub lampen gemaakt die op een schaap leken. Ik heb eerst in Inkscape de schapenkoppen getekend, door een bestaand plaatje na te tekenen, de lijnen vloeiender te maken en vervolgens te zorgen voor twee schapenkoppen op één A4. De schapenkoppen heb ik geprint op stevig papier met een licht tintje. Om tijd te besparen hebben we thuis alle schapenkoppen uitgeknipt. Vervolgens heb ik met de Cuttlebug (electronische stans) van tante in witte A4 vellen gaten gemaakt in de vorm van sterretjes - het gaat tenslotte om een Kerst-schaap. Op de clubavond hebben de kinderen het witte vel omgebogen tot een cilindervorm en die met nietjes vastgezet. Daarop is de schapenkop geplakt of geniet, waarna de schapen zijn versierd. Tot slot zijn er koordjes aan de lamp vastgemaakt, waaraan ín de lamp zelf een LED-lichtje is bevestigd. En zo ontstond er een kudde van deze schapenlam

Ontspannen

Sommige uitjes zijn zo ontspannend, dat het even duurt voordat ik er een bericht over schrijf op mijn blog. Zoals het bezoek vorige maand aan Sanadome in Nijmegen. In een prachtige omgeving, verscholen tussen de bomen is dit een prachtig kuuroord. Het hotel beschikt over heerlijke bedden en in het restaurant is het eten van zeer goede kwaliteit en erg smaakvol. Maar ja, daarvoor kun je ook elders terecht. Wat Sanadome zo bijzonder maakt is natuurlijk de wellness beleving. Diverse behandelingen, waar je van houdt of niet. Maar bovenal een aantal verschillende baden: met en zonder bubbels, heerlijke geuren en lekker warm. Of zo vol zout dat je er ontspannen in kunt drijven... Minstens eens per jaar hier verblijven biedt ontspanning door te zwemmen, rond te hangen in heerlijke baden, relaxed te genieten van een latte of een maaltijd en rustig een boek te lezen (of even de ogen te sluiten) met de tenen in het water. Tsja, wat zou je dan nog meer willen?! Ook ons laatste bezoek was zeer a

Dinoland weer open!

Op 1 april opende Dinoland in Zwolle voor het tweede seizoen haar deuren. Dus gingen wij voor de tweede keer naar dit pretpark. De ingang is gelijk gebleven, de lockers zijn onhandig. En dan, vlak na binnenkomst, is de verandering het grootst: het buitengedeelte van het park heeft een eigen toegang gekregen. In Jurrassic Park achtige stijl betraden we een dinobasis. Erg mooi gedaan en zo'n directe toegang is een enorme verbetering. Het staat wel wat in contrast met de rest van het park, dat een stuk natuurlijker is aangelegd. Wellicht een idee om met een bord of hek aan te geven dat bezoekers zich buiten de compound gaan begeven en na het passeren van het bord vogelvrij zijn... Het park zelf is door allemaal kleine aanpassingen nóg leuker geworden. Na ons vorige bezoek hebben we ook een Duits park bezocht en de dino's in Amersfoort bekeken. Wat gaaf dat het park in Zwolle overzichtelijker is opgezet. Zoveel minder bomen, meer zand.. 't maakt de sfeer in Dinoland een stu